Čajová zahrada: Čaj a káva – nápoje pro zdraví i pro radost

14.07.2016 23:33

Čaj a káva patří mezi oblíbené nápoje, povzbudí, dodají energii, zvednou náladu. Lidé si je rádi vychutnávají v příjemných čajovnách, kam chodí nejen kvůli lahodnému moku, ale také kvůli atmosféře a společnosti. Chcete-li více než jen posedět u šálku čaje, navštivte čajovnu Šamanka, která zároveň funguje jako centrum a nabízí vzdělávací programy i možnost intenzivně na sobě pracovat. V nabídce je spousta zajímavých kurzů, seminářů, pravidelně se zde konají nejrůznější akce, přednášky i cvičení. Ale můžete tady klidně jenom tak relaxovat a posedět venku na zahrádce, občerstvit se a zakousnout něco dobrého – lákadel je tu víc než dost. 

Nápoje si ale můžete připravit i v pohodlí svého domova a vychutnat si je hezky v soukromí, třeba klidně i v pyžamu. Základem všeho jsou však kvalitní suroviny. Ráno vás nakopne nejen káva, ale díky obsahu kofeinu také černý čaj. V průběhu dne si můžete dopřát zelený čaj, který je známý pro své téměř zázračné účinky a blahodárný vliv na organismus. Díky obsahu antioxidantů funguje jako prevence před rakovinou. Má však poněkud specifickou hořkou chuť vzhledem k většímu obsahu tříslovin – budete se tak k němu muset, jak se lidově říká, propít. Specifickou, avšak velmi jemnou a nasládlou chutí vyniká bílý čaj. Protože obsahuje větší množství kofeinu, pijte ho hlavně v odpoledních hodinách. Večer už si dejte raději jen čaj ovocný, honeybush s charakteristickou medovou vůní nebo rooibos označovaný někdy jako červený čaj – neobsahují totiž kofein. Tyto vitaminové bomby tak bez obav mohou pít i děti a těhotné ženy. Věděli jste však, že čaj a káva mohou mít vliv i na vaši postavu? Čaj pu erh vám pomůže při hubnutí, snižuje hladinu cholesterolu a rozpouští tuky v krvi. Oblíbeným podpůrným prostředkem ke snižování váhy je také zelená káva, která zabraňuje vstřebávání cukru. Bez úpravy stravovacích návyků a dostatku pohybu to však nepůjde. Šikovnými pomocníky v boji s různými zdravotními neduhy, ale také součástí prevence jsou bylinné čaje. V našich končinách jsou upřednostňovány čaje šípkové, heřmánkové nebo kopřivové.

Nechte se okouzlit nejen chutí, ale i vůní. Ať už se rozhodnete pro jakýkoli nápoj, vychutnejte si ho v jeho původní podobě – bez přislazování cukrem, medem nebo umělými sladidly. Chutnejte, zkoušejte, objevujte.

Zpět